Hvordan påvirker multipel sclerose din krop og centralnervesystemet?

For at kunne leve bedst muligt med multipel sclerose er det vigtigt at forstå, hvad der sker i din krop.

Neuroner er kroppens elektriske ledninger
Din hjerne og rygmarv består af nerveceller, også kaldet neuroner. Neuroner udsender elektriske signaler for at kommunikere med andre dele af kroppen. Forestil dig et neuron som en ledning, der fører elektriske signaler gennem dit centralnervesystem (CNS) og ud til resten af din krop.

Ved multipel sclerose påvirkes det elektriske signal, der udsendes af neuroner
Neuroner er omgivet af et beskyttende stof, der hedder myelin, som kan sammenlignes med isoleringen omkring en ledning. Hvis isoleringen fjernes, bliver ledningen udsat for påvirkninger og evnen til at føre elektrisk strøm forringes eller mistes helt.

Det er netop, hvad der sker i multipel sclerose, hvor celler fra kroppens immunforsvar angriber myelinet, der beskytter neuronerne i centralnervesystemet.

Den betændelseslignende tilstand i multipel sclerose forårsages blandt andet af B-celler
Ved multipel sclerose bevæger forskellige typer af immunceller, blandt andet B-celler, sig ind i centralnervesystemet, hvor de ikke normalt hører til. Det forårsager en betændelseslignende tilstand forskellige steder i centralnervesystemet med en gradvis nedbrydning af myelinet, der beskytter neuronerne. Desuden frigør B-cellerne forskellige antistoffer i hjernen, som også angriber myelinet og forårsager yderligere skade. Denne betændelseslignende tilstand resulterer i dannelse af arvæv, på latin kaldet sclerose, som forringer neuronernes evne til at sende elektriske signaler fra centralnervesystemet til andre dele af kroppen. Dette er bl.a. årsagen til de symptomer, der opleves ved multipel sclerose.

På denne side kan du se en række korte videoer om, hvordan multipel sclerose påvirker de elektriske signaler i centralnervesystemet, hvilken rolle B-celler spiller samt hvordan en evt. underliggende sygdomsaktivitet kan registreres.

 

 

 1.png (1)

 

2.png

 

 3.png

 

4.png

 

 

 

" "